Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


II. Budapesti Tuning Fesztivál 2002

 

 

Az I. Budapesti Tuning Fesztivál elõtt sokak számára tett ígéretünkhöz híven nyár elején megrendeztük a II Budapesti Tuning Fesztivált. Ezt az elõzõ rendezvény tapasztalatai alapján más felépítésû programmal hirdettük meg. Nem csak a kifejezetten szakmai érdeklõdõk hallhattak újdonságot, hiszen a helyszínen lefolytatott lóerõ verseny hangjai a kevésbé szakértõk számára is akusztikus élményt nyújtottak. Egy verseny akkor verseny, ha tétje van és ez nem is volt másképp, mert az abszolút kategória gyõztese egy Ducati és Benelli gyárlátogatást nyert, de ezen kívül 2 kategória 3 helyezettje kapott még értékes díjakat (pl. rekesz sör, stb.). A mérést a Japán Motor 94 Kft. hipermodern fékpadján végeztük.


Természetesen ez csak kiegészítõ program volt és a lényeg zárt ajtók mögött zajlott.
A nap elsõ elõadója Thomas Hafner, a Dynojet mérnöke volt, aki mellesleg az európai üzletág technikai igazgatója is. Közérthetõ, számítógépes prezentációja segítségével olyan mélységekbe vezette be a hallgatóságot a befecskendezõ tuning rejtelmeivel kapcsolatban, amely nem csak az általánosságokról szólt, hanem a konkrét használatra is vonatkozott. Választ kaptunk arra a többek által felvetett kérdésre, hogy miért adnak eltérõ teljesítmény eredményeket az Internetrõl letöltött befecskendezõ térképek még azonos alkatrész kombináció esetén is. Elõadásának végén bemutatta a még fejlesztés alatt álló tuning modult, amelynek segítségével a motor összes paraméterét néhány billentyû lenyomásával módosíthatja a szakképzett szerelõ.

Ezután az Avon képviselõje Andrássy Jenõ és Végh Jana következett. Kettõjük elõadásából rengeteg mindent megtudhattunk a mai modern gumik felépítésérõl, mûködésérõl. Jana révén olyan információkhoz is hozzájuthattunk, amit csak olyasvalaki tud elmondani, aki olykor saját bõrén tapasztalta a fekete alkatrész mûködési sajátosságait.


Az ebédszünet sztárelõadója Julcsi néni volt, aki a Bográcsgulyás címû programponttal aratott osztatlan sikert - illetve az õ általa osztott ínycsiklandó levessel. Az árnyas fák alatt elfogyasztott a nagyszerû táplálékból sokan repetát is kértek.

Ebéd után a Bitubo olasz lengéscsillapító gyártó cég mérnöke Andrea Fabretti vezetette be az érdeklõdõket a rugóstagok mûködésének alapjaiba. Ezután a Honda Hungary támogatásaként jelenlévõ CBR 600 RR-en magyarázta el a minden motorra alkalmazható beállítási lépéseket. Az alapfokú szerelési ismeretek birtokában már végrehajtható mûveletek mellé természetesen az egyes állítási lépések után tapasztalható változásokat, illetve azok felismerésének módját is ismertette. Még a kanyarodáskor, vagy S kanyarban fellépõ terhelésváltás befolyásáról is kaphattak adalékokat a hallgatók a Superbike VB mérnökétõl. Mindemellett sort kerített a magyarországi szerelõknek nemegyszer nagy gondot jelentõ "Hány köbcenti olaj kell ebbe a telószárba?" kérdés megválaszolására is.

A tombolán a támogató cégeknek köszönhetõen igazán értékes és érdekes ajándékokat tudtunk kisorsolni. Így kisorsolásra került a Propose Mérnökiroda több díja is, mint pl. fékpadi mérési lehetõségek, illetve befecskendezõs motorok teljesítménynövelõ tuning elektronika modulja. A nyeremények közt szerepelt továbbá a Motorparts Kft. tárcsafék-zárja és fékbetét garnitúrája, a K-Bikers csepeli Kawasaki kereskedés által felajánlott és a TV-bõl ismert Lorenzo féle kalap, valamint néhány reklámpóló. A tombola fõdíja, akárcsak a teljesítménymérésé, egy Ducati és Benelli gyárlátogatás volt.


Tombola után a dragstereké volt a fõszerep. Ebben a szakágban Orgoványi Gyuri és Fucskó Anti volt az elõadó és miután gépeik is egész nap a helyszínen voltak, a látott technikai megoldásokat tövirõl hegyire elemezték.

 


Természetesen nemcsak a konstrukciós megoldások ismertetésérõl, hanem az egyes megoldásokhoz vezetõ rengeteg tapasztalat olykor igencsak veszélyes beszerzésérõl is esett szó. Sor került Orgoványi Gyuri által készített film levetítésére, amelyben e sport leglátványosabb jelenetein hüledezhettünk. Ám az igazi különlegesség csak ezután jött, hiszen vezetéstechnikai tanácsokat is kaphattak az érdeklõdõk.


Összességében elmondható, hogy ismét sikerült egy technikai csemegékben bõvelkedõ, nagyon informatív továbbképzést, tuning összejövetelt létrehozni. Legalábbis a résztvevõk egybehangzó véleménye alapján erre a következtetésre jutottunk. A hangulat nagyon jó volt és ehhez nagyban hozzájárult a Testnevelési Egyetem segítõkész stábja, valamint a kiállító cégek munkája is, akiknek ezúton szeretnénk köszönetet mondani.

cimkék, tevékenységeink címszavakban: M-Force motorszerelő műhelyek Budapesten és Szegeden. Motorjavítás, motorszerelő képzés, szakképzés, szakmunkás képzés, motoros képzés, motor szerviz, motor szerelés, motoros műhely, motorkerékpár szerelő képzés, motorkerékpár-szerelő képzés, motor, motorkerékpár, robogó szerelés, javítás, karbantartás, felújítás motortuning, motorsport, Nicasilos hengerek felújítása, LFC bevonat, olajcsere, fékbetét csere, lánc csere, teljesítménynövelés, tuning karburátorok, motorkerékpár technika, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár-szerelő műhely, motor tuning, motor felújítás, főtengely felújítás, főtengely tervezés, főtengely gyártás, forgattyús tengely gyártás, tervezés, felújítás, vezérműtengely, vezérmű-tengely, egyedi alkatrész gyártás, készítés, speciál tuning, futómű hangolás, futómű tuning, henger felújítás, hengerfej-tuning, henger fúrás, big-bore kittek, hónolás, nicasil, nikasil, nicasilozás, nikasilozás, speciális alkatrészek tervezése, robogó javítás, robogó tuning, krómszár, csillapítás, berugózás, kirugózás, előfeszítés, rugóút, rugózott tömeg, rugózatlan tömeg, teleszkóp-villa, teleszkóp, rugóstag, lengővilla, lengőkar, monoshock, cantilever, unitrak, monocross, full floater, speciális szerszámok kereskedelme, tuning oktatás, kipufogó rezonátor, motorkerékpár-szerelő mester képzés, nemzetközi képzőhely, ESTM motorszerelő oktatás, Európai Motorkerékpár Szerviz Technikus, Mikuni karburátorok kereskedelme, célszerszám kereskedelem, motor szimuláció, virtuális fékpad, váz diagnosztika, váz szimuláció, Plastigauge hézagmérő, műanyag szál, telemetria, 2D adatrögzítő rendszerek, data recording, data logging, szinkronteszter, Carbtune II., diagnosztikai eszközök eladása, üveg gyertya, speciális diagnosztikai gyertya, szakkönyvek eladása, könyvkiadás, 3D oktatási project, Háromdimenziós Térbeli Teljesítményorientált Oktatási Keretrendszer, Virtual Reality, holografikus, holográfia, Gábor Dénes Térbeli virtuális oktatás, 3D-PLP, Élethosszig Tartó Tanulás, e-learning

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS

 
 
 
, vesrah

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS