Facebook logo

befecskendező vezérlők, gyújtás modulok

 

 

Teljesítmény mérés

 

 

Utcai-sport, verseny vezérműtengelyek, széria tengelyek fokolása

 

 

Kipifogó dobok, rendszerek tartozékok, 4T és 2T

 

 

Hengerfej tuning, áramlásmérés

 

 

Big-bore kittek


Telemetria

 

Híradásokban, TV közvetítések kommentárjaiban egyre gyakrabban hangoznak el a data recording, telemetria, data aquisition szóösszetételek. Lássuk, milyen tartalom rejtőzik az idegen kifejezések mögött.

 

 

Ezek a "külföldi" szavak a különböző kivitelű, járműre szerelt mérési adatgyűjtő rendszerek általános angol elnevezései. Mint oly sok más technikai megoldás, ez is a repülőgép iparból "szivárgott" át először a Formula 1-be, majd onnan a motorkerékpár-sport világába. Leginkább a gyorsasági szakágban terjedt el, de a robosztus, szennyeződésálló érzékelők megjelenése lehetővé tette e rendszerek előnyeinek kihasználását a motokrossz berkeiben is.  

Egy adatrögzítő rendszer több összetevőből épül fel, amelyek különféle érzékelőket és egy adattároló egységet tartalmaznak. Ezek lehetővé teszik, hogy a boxba visszatért motoron a szakemberek a különböző szerkezeti részek dinamikus együttműködését megismerjék, és elemezni tudják a komplex rendszerek egymásra hatását. Így rövid idő alatt pontosan megismerhetik az erőforrás használat közben produkált motorikus jellemzőit, a vezethetőséget befolyásoló paramétereket, a futóművet pedig a vezető igényeinek figyelembevételével állíthatják be. Talán meglepő, de a legfontosabb és egyben legkényesebb kérdés szintén bonckés alá kerülhet: a versenyző által a pályán nyújtott teljesítmény is értékelhető.

Újabban a mobil távközlés vívmányai tovább rövidítik az adatok elemzéséhez szükséges időt. Ezek a "valós idejű" rendszerek folyamatos bepillantást engednek a pályán köröző jármű működésébe.

Ahhoz, hogy egy telemetrikus rendszerhez és az általa kínált szédületes lehetőségekhez jussunk "csak" három dolog szükséges. Először is a különböző jellemzők meghatározására alkalmas szenzorok, valamint adattároló egység, amelyek a megfelelő sebességgel és pontossággal szolgáltatnak, vagy tárolnak adatokat. Másodszor megfelelő számítástechnikai háttér - mondjuk egy laptop - amelynek segítségével a telemetriában tárolt adatokat kinyerjük, és elemezhetővé varázsoljuk.

Harmadszor - és talán ez a legfontosabb - szükség van "némi" szaktudásra, amellyel az adatokat, grafikonokat értelmezzük, és a megfelelő következtetésekre jutunk.

 Mivel az M-Force-nál rendelkezésre áll egy komplett data recording rendszer, a működést ennek segítségével mutatjuk be.

Az első teleszkóp, illetve hátsó rugóstag mellé szerelt elmozdulás mérők a kerékfelfüggesztés beállítását könnyítik meg. Segítségükkel nem csak az első és hátsó rugózás pillanatnyi helyzete állapítható meg, hanem a kerekek, illetve a hozzájuk kapcsolódó lengéscsillapító elemek elmozdulásának sebessége, a bennük létrejövő különböző rezgések és ezek eredete is meghatározható. Például kiszűrhető a lengéscsillapító adott beállításának és a gumiabroncs szövetszerkezetének "összeférhetetlensége".

Az első és hátsó kerékre szerelt sebességmérő szenzorok segítségével meghatározható a gép haladási sebessége, gyorsulása, ram airrel növelt valós teljesítménye, sőt még a légellenállás mértékére is következtethetünk.

 

Fürkész tekintetek elől kissé rejtve található a fékrendszer nyomását érzékelő adapter. A "majré-mérő" segítségével megállapítható, hogy a vezető hol kezdi el a fékezést, mennyi ideig és mekkora fékerőt alkalmaz.

Infravörös hőmérséklet-érzé- kelők figyelik a féktárcsák, a fékbetétek, valamint az első és hátsó gumi futófelületét. Ezekkel gyorsan kiválaszt- hatók az adott pályához, vezetési stílushoz legjobban megfelelő keverékű fékbe- tétek, abroncsok, stb.

 

Az áramvonal idomot leszerelve találjuk meg a hűtőfolyadék hőmérséklet érzékelőjét. A hűtőfolyadék hőmérsékletének ismerete nélkül nincs komoly motorbeállítás.

 

A kipufogó gyűjtőcsövébe építik a kipufogógáz oxigén tartalmát mérő ún. lambda szondát. Ennek segítségével lehetséges a befecskendező rendszert az üzemanyag minőségéhez, vezetési stílushoz, pályához és időjárási körülményekhez igazítani. Ha már lúd legyen kövér alapon, akár minden henger leömlő csövébe szerelhetünk lambda szondát, ezáltal a keverék képzés minősége hengerenként állítható az egyes hengerek működési hőmérsékletéhez.

Nem elhanyagolható a kipufogógáz hőmérséklete sem. A túlzott hőterhelés miatt egy négyütemű motor szelepfészkei kifordulhatnak a hengerfejből, míg kétütemű motornál a karburátor beállításához szol- gáltat nélkülözhetetlen tám- pontot.

 

A motor terheltségi állapotának, a versenyző motorhasználatának módjáról a fordulatszám-, és a fojtószelep-állás szenzor adatai tájékoztatnak

Fontos, hogy a beállított sűrítési viszony, az előgyújtás, valamint a benzin oktánszáma összhangban legyenek. Ezt a kopogás érzékelők adataiból határozhatjuk meg. Az ún. detonáció szenzorok jó szolgálatot tesznek egy négyüteműn is, ám egy kétüteműre e nélkül telemetriát szerelni értelmetlen dolog.

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy légszűrődoboz javítja-e a motor teljesítményét, és ha igen, mennyire, úgyhogy az "airbox" nyomása is regisztrálásra kerül.

 

 

Abban az esetben, ha a jobb köridő érdekében szeretnénk a vezető által választott íveket kielemezni, nem árt egy műholdas helyzet meghatározót, azaz egy GPS-t csatlakoztatni a rendszerhez. Ennek adataiból a számítógép kiszámítja a kanyarokban választott íveket, valamint a hozzájuk tartozó valós haladási sebességet. Ezt a kör és részidőmérő egység információival kombinálva kiválasztható a köridő szempontjából tökéletes kanyar-ív.

 

A kinyert adatok elemzése itt még nem ér véget, épp ellenkezőleg, most kezdődik igazán. Lényeges, hogy az adott pályaszakaszon melyik sebességi fokozatban van a váltó, ezért ezt is rögzítik. A részidőmérő, a fordulatszám, illetve váltófokozat adatainak egyidejű elemzésével lehetővé válik, hogy a pályán elkövetett hibákat javítsuk, vagy akár a lánckerék áttételt a jobb teljesítmény kihasználás érdekében megváltoztassuk.

 

 

A rendszer lehetővé teszi, hogy két motoros által "összemotorozott" adatokat együtt elemezzük. Ezután már nem sok értelme van az elért gyengébb "bizonyítvány" magyarázásának. Kiderül, hogy ki mekkora gázt húzott az egyenesekben, hol kezdett el fékezni. Egyértelműen megállapítható, hogy melyikük milyen stílusban használta a motort, a teljesítménysáv melyik részén. Meghatározható, hogy a gáz elengedése és a fék meghúzása között mennyi idő telt el, sőt még az is, hogy körönként, a pályán töltött idő alatt hány másodpercet volt részterhelésen, vagy éppen teljes gázon a gép az egyik, vagy másik versenyző kezében. Értelmét veszti az érvelés, hogy "hatodikban nem tol a vas", mert a gázállás-sebesség-fordulatszám-fokozat diagramm leleplezi a "hibást". Megjeleníthető a pálya egyes pontjain elért sebesség, fordulatszám, féknyomás, alkalmazott fokozat stb., de az egyes pálya szakaszokon mért részidőkből az elméletileg elérhető ún. ideális köridőt is megtudhatjuk.
Mint láthatjuk a rendszer nem egyszerű, de nagyszerű. A technikai tartalom mellett olyan lehetőségekhez jut birtokosa, amellyel a motorkerékpár beállításain, és így alkatrész fogyasztásán képes javítani. Ám e mellett akár önmagán, vagy éppen a rá bízott versenyző vezetési tudását is hatékonyan képes fejleszteni.
   
További információ: Kovács László

30/201-9371

mforce@mforce.hu

2D adatrögzítő rendszerek, 2T tuning, Andreani Shock Dyno, berugózás, Big Bore kit, big-bore kittek, BMW gumiszerelés-kiegyensúlyozás, cantilever, Carbtune II. diagnosztikai eszközök eladása, célszerszám kereskedelem, csillapítás, data logging, diagnosztikai eszközök eladása, dynojet, Ducati gumiszerelés-kiegyensúlyozás, adatrögzítő, datarecording, data recording, dugattyú, dudagyu, dugatyu, dugagyu, egyedi alkatrész gyártás, előfeszítés, fékbetét csere, Fékpadi mérés, felújítás, forgattyús tengely gyártás, főtengely felújítás, főtengely gyártás, főtengely tervezés, főtengelyszerviz, főtengelyjavítás, futómű hangolás, futómű tuning, full floater, gépi gumiszerelés-kiegyensúlyozás, gumiszerelés, kiegyensúlyozás, hangtompító, henger felújítás, henger fúrás, hengerfej tuning, hengerfej-tuning, hengerfelújítás, hengerfúrás, hengerfejtuning, hengerfejfelújítás, hengerfej felújítás, hüvelyezés, hónolás, perselyezés, persely, helyreállítás, javítás, karbantartás, karburátor, karbi, készítés, Kipufogó hangolás, kipufogó rezonátor, kirugózás, könyvkiadás, krómszár, lánc csere, lengőkar, lengővilla, lfc, LFC-bevonat, lengéscsillapító, Mikuni karburátorok kereskedelme, monocross, monoshock, motor, motor felújítás, motor szerelés, motor szerviz, motor szimuláció, motor tuning, motorkerékpár, motorkerékpár szerviz, motorkerékpár technika, motorkerékpár-szerelő műhely, motoros műhely, motorsport, motortuning, műanyag szál , telemetria, Nicasilos hengerek felújítása, nicasilozás, nikasilozás, nicosilozás, nikecelezés, nikaszilozás, nikaszil, nicasil, nikasil, nicosil, nikecel, nikacil, S3, s3cyl, s3racing, sziliciumkarbid, nikkel-szilicium-karbid, karbid, nickasil, olajcsere, olajszürő, Plastigauge hézagmérő, porlasztó, portolás, porting, Power Commander, RapidBike, robogó javítás, robogó szerelés, robogó tuning, rugóstag, rugóút, rugózatlan tömeg, rugózott tömeg, speciál tuning, speciális alkatrészek tervezése, speciális diagnosztikai gyertya, speciális szerszámok kereskedelme, Superflow Cycledyne, szakkönyvek eladása, szerelés, szinkronteszter, teleszkóp szelepelés, teleszkóp-villa, teljesítménynövelés, teljesítménymérés, tervezés, tuning karburátorok, elektronika írás, elektronika flashelés, elektronika flesselés, fékpadozás, tervezés, tuning karburátorok, tuning vezérmű tengely, vezérműtengely, vezérmű-tengely, üveg gyertya, unitrak, üveggyertya, váz diagnosztika, váz szimuláció, vezérmű fokolás, virtuális fékpad, WynDyn, ABZ Motor Tuning Motorjavítás, futómű tuning, sunnen, gehring, serdi, mira, nipricil, elnisil, electrosil, Nykasil, alusil, scem, gilnisil, gerecse, ago, bazzaz, gyorsváltó, injektorvezérlő, exup kiiktató, fokozatkijelző, kipörgésgátló, köridőmérő, lambda, lamda, labda, lambdaszonda, woolich, healtech, hiltech, hiltek, akra, akrapovic, akropovics, pipercross, k&n, brembo, apracing, ap racing, bitubo, öhlins, ölins, vertex, prox, pro-x, asso, motec, rapidbike, rapid-bike, kentcams, arrow, laser, termignoni, yoshi, yoshimura, austin racing, ar , austinracing, malossi, polini, meteor, wössner, wossner, je, wiseco, pistal, athena, hotrods, hot-rods, robby moto, robbymoto, cp carrillo, keihin, dellorto, andreani, wp suspension, wp, pivot works, pivotworks, vesrah

Kétütemű tuning

Főtengely készítés, stroke-olás

Utcai-sport és verseny karburátorok

Futómű tuning, lengéscsillapító/teleszkóp szelepelés

ROBOGÓ ADATBÁZIS